Lytmere.dk logo

Høreværn

høreværn test
Høreværn er gode at bruge i støjende omgivelser, for at passe på ørerne.

Hvilke høreværn skal man vælge?

Der er et hav af forskellige høreværn på markedet, og det kan være svært at få et overblik over hvilke man bør købe. Man bør derfor finde ud af hvilke behov man har, ved brugen af høreværnet. Der findes mange forskellige høreværn, som er lavet til forskelligt brug. Her er for eksemplet lavet høreværn til jagt, men også høreværn med støjreduktion og eventuel indbygget lyd. 

Hvilke typer høreværn er der?

Vi har fundet de forskellige høreværn der findes ude på markedet. Se hvilke forskellige man kan vælge mellem?

Hørebøffer med radio

På markedet i dag, kan man finde høreværn som kan alverdens ting. Før i tiden havde man blot høreværn, som aflukkede for alt støjen omkring en, men i dag, har teknologien gjort det muligt at putte flere funktioner ind i høreværnet. 

Fra blot at kunne lave en støjreduktion i ørerne ved hjælp af høreværnene, blev der for omkring 15 år siden, lavet de første høreværn med radio i. Efterfølgende er det blevet en normal ting at kunne lytte til enten radio eller anden lyd i sine høreværn. De fleste høreværn i dag, er lavet med indbygget radio / DAB funktion. 

Høreværn med bluetooth

Henover de sidste mange år har høreværn ændret sig mere, til at være et redskab, som ikke blot kan skal afholde støj og lyde ude, mens man arbejder. Det er gået fra at kunne udfylde en enkelt funktion, til at være et redskab, som kan udfylde mange funktioner. I starten tilføjede man en radio i de selvsamme høreværn. Nu har høreværnene på markedet kommet med endnu flere funktioner. Du kan nu både høre din egen musik eller podcast ved hjælp af bluetooth. Her kan man blot sætte sin egne ønsker på, omkring hvad man gerne vil høre. Der er rigtig mange høreværn med Bluetooth på markedet, men der er stor forskel på kvaliteten. Derfor bør man være omhyggelig med at vælge det rette, da man formentlig skal bruge høreværnen i mange år frem. 

Høreværn til børn

Der findes også høreværn til børn, disse kan bruges i mange henseende. Mange børn har problemer med ørerne i en tidlig alder, hvor høje lyde og ondt i ørerne kan forekomme. Dette kan man bekæmpe ved at bruge høreværn i støjende omgivelser. Det er altid en god ide at komme ørerne i forkøbet og passe på ørerne så tidligt som muligt. Da skader på ørerne først viser sig senere i livet.

 Jo yngre et barn er, jo mere modtagelig er de for høje lyde. Derfor er det vigtigt at passe godt på børn ører i en tidlig alder. Hvis man har sit barn eller baby med til støjende omgivelser, kan det være en god ide at give dem høreværn på. Her bør man vælge nogle, som passer alt efter hvad barnet har brug for. Hvis barnet ønsker at høre noget, mens man er i omgivelserne, vil det give god mening, at have ned radio/DAB eller med bluetooth. Ellers findes der også høreværn med filtrering, hvor lyden bliver sorteret og indskærpet.

Høreværn med radio og DAB

De fleste høreværn på markedet i dag er med radio og-eller DAB, de kan dermed spiller godt op i ørerne, mens man har støjende lyde omkring en. Hvis man ønsker at få den bedste og mest koncentrerede lyd, vil der være mest optimalt at vælge et høreværn med DAB, da den er mere konstant i præcis i signalet. Dette gør at du ikke får mange udsving i lyden, når du hører den kanal du gerne vil høre. Dermed kan man nemmere begå sig i forskellige rum uden at signaler hverken skratter eller forsvinder.

In Ear høreværn

I dag kan man også få In Ear høreværn, som fungere lidt ligesom ørepropper. Dog kan disse dog mere ses som lidt mere teknologiske eller mere praktiske ørepropper. Visse modeller kan faktisk også spille lyd og fungere som nogle AirPods. Dermed vil du kunne sende lyd ind i ørerne mens In Ear høreværnet vil sortere støjen fra og give dig ro til at arbejde.

Aktive høreværn

Aktive høreværn kan bruges til håndværkeren, som skal bruge dem hele dagen. De er smarte at bruge, da de fleste aktive høreværn er multifunktionelle, og kan bruges til mange forskellige ting. 

Høreværn til jagt

Når man er ude på jagt, kan det give et ordentligt smæld i ørerne, når man affyre geværet. Derfor kan der være en god ide at passe på sine øre med et høreværn. Disse vil dermed hjælpe på at den høje lyd fra geværet ikke giver høreskader. Hvis går meget på jagt, anbefales det at man investere i et par gode høreværn til jagt, som kan være brugbare i mange år frem. 

Høreværn til brug ved koncerter

Det kan være du går meget til koncerter eller befinder dig meget i et musiklokale, hvor der vigtigt at høre den gode lyd, dog uden at den høje musik skader ørerne. Derfor kan det være en god ide med enten høreværn eller ørepropper, som kan filtre i lyden.

Høreværn med aktiv støjreduktion

Flere i tiden har prøver at få et par høretelefoner på, hvor man kunne slå støjreduktion til. Dette kan man også med visse høreværn. Dette gør at man ikke blot allerede får fjernet store dele af lyden, men også få støjreduktions teknologien med, så man absolut ikke kan høre noget som helst. Dog kan man også få med både Bluetooth og DAB i mange af støjreduktions varianterne, så man ikke blot skal gå i komplet stilhed.

Høreværn i støjende arbejdsomgivelser

Hvis du skal benytte dine høreværn i støjende arbejdsomgivelser, såsom en fabrik, maskinarbejde eller støjende motordrevet værktøj, vil vi anbefale at du kigger efter nogle høreværn, som er meget behagelige at have på i over 5-6 timer ad gangen. Dermed bør du kigge efter nogle hvor polstringen er rigtig god, og materialet er god kvalitet. Udover dette bør du kigge efter høreværn, som kan afspille lyd i dine øre. Dette kan både være i form af radio, DAB eller Bluetooth. Dermed vil du kunne gå og lytte til det du ønsker mens, du udføre dit arbejde. Det kan være smart at vælge et par med telefon adgang, hvor støjen omkring dig bliver sorter fra, og du dermed kan tale håndfri telefon.

Hvornår skal man bruge høreværn?

Der er mange tidspunkter, hvor det kan være en god ide at bruge et høreværn. Selvfølge siger det sig selv, at man bør benytte dem i støjende miljøer, men hvor meget skal det egentlig larme, før vi modtager skade på vores hørelse? Hvis man er i omgivelser med over 90 DB i en længere periode, bliver vores ører skadet. Her vil det ikke kunne få den ro, som man bør give øret, for at vedligeholde sin hørelse eller formindske muligheden for tinnitus.

Guide til valg af høreværn

Vi har lavet en guide til jer, omkring hvordan man ender med at vælge de rigtige høreværn til dit brug. Her er det vigtigt at slå fast, hvor meget man kommer til at benytte høreværnet, og om man kommer til at bruge det meget henover en årrække. Vi har opstillede nogle kriterer for hvad du skal kigge efter, alt efter hvad du beskæftiger dig med, når du benytter høreværn.

Høreværn i støjende arbejdsomgivelser

Hvis du skal benytte dine høreværn i støjende arbejdsomgivelser, såsom en fabrik, maskinarbejde eller støjende motordrevet værktøj, vil vi anbefale at du kigger efter nogle høreværn, som er meget behagelige at have på i over 5-6 timer ad gangen. Dermed bør du kigge efter nogle hvor polstringen er rigtig god, og materialet er god kvalitet. Udover dette bør du kigge efter høreværn, som kan afspille lyd i dine øre. Dette kan både være i form af radio, DAB eller Bluetooth. Dermed vil du kunne gå og lytte til det du ønsker mens, du udføre dit arbejde. Det kan være smart at vælge et par med telefon adgang, hvor støjen omkring dig bliver sorter fra, og du dermed kan tale håndfri telefon.

Vedligeholdelse af høreværn

For at vedligeholde sit høreværn bedst muligt bør man både være forsigtig med det og pleje det en gang imellem. Dette  bør man gøre ved en rensning. Hvis høreværnet bruger batterier kan det være en god ide at udskifte batterierne regelmæssigt. Her anbefaler vi at man benytter batterier, som ikke er opbrugt i max 6-7 måneder. 

Sådan renser du dine høreværn

For at rense sine høreværn, skal man ikke opfinde den dybe tallerken. Du bør blot tørre alle flader af med en klud og sørge for at alt snavs er væk. Herefter bør du tjekke om der er nogen form for skader inde i øre-holderne. Hvis nettet er beskadiget, kan du eventuel fikse det ved at lime det op, eller klippe det til. 

Hvordan tester vi?

Vi har testet høreværnene ud fra 5 kriterier, som gør det muligt for os at rangere dem. Udover dette bruger vi nettet til at finde ud af  anbefalinger verden over og ser, hvor man får mest muligt for pengene.

De 5 kriterier er følgende. 

  1. Pris
  2. Pasform
  3. Vægt
  4. Batteri
  5. Funktion og kvalitet

3 tips til høreværn

Vi har lavet en lille guide til hvilke tips, man bør have i baghovedet når man anskaffer sig et par høreværn. 

Tip 1 - Sluk dit høreværn

Sørg altid for at dobbelttjekke om man har slukket sine høreværn. Der er ikke noget værre end, at skal til at bruge dem, også der ikke er mere strøm på. 

Tip 2 - Opbevar høreværnet rigtigt

Læg høreværnet et tørt sted og lukket sted. For at der ikke kommer for meget støv og andet ind i høreværnet, som kan forringe dem og blødgøre materialet omkring ørerne.

Tip 3 - Giv dem en rensning reglmæssigt

Vask dem regelmæssigt. Det er en god ide at vaske sine høreværn, så de ikke bliver klamme og umulige at få rene, efter et antal brug.

Referencer

  •  Amazons hjemmeside (2022), hvor man kan se alle produkter med anmeldelser og udmærkelser:
    https://www.amazon.com/s?k=hearing+protection&crid=2TRMAPU6A3QX2&sprefix=hearing+protection%2Caps%2C222&ref=nb_sb_noss_1
  • https://www.icmsafety.com/en/hearing-protection-guide