Lytmere.dk logo

Ørevoks

fjern ørevoks
Ørevoks er en del af kroppens naturlige immunforsvar og forsvarer dine ører.

Hvorfor har vi ørevoks?

Ørevoks er en naturlig del af kroppens måde at sørge for at øregangene er smurte og renser sig selv. Det er kun i den yderste tredjedel af øregangen, hvor ørevoksen forekommer ved hjælp af små kirtler i huden. Ørevoksen er med til at beskytte mod svamp, insekter og bakterier i øerne. Den gullige voks kan betegnes som mundens spyt, næsens næsehår og bussemænd samt øjnenes øjenvipper, samt øjenbryn. Det hele er til for at, beskytte os mod infektioner og andre problemer.

Der findes to former for ørevoks. Enten er voksen helt tør, eller mere fugtigt og vådt. I Europa og Afrikaer det primært den våde og fugtige form for ørevoks, som vi oplever. Mens man i Amerika og Østasien mest får det hårde og tørre ørevoks.

Ørevoksen er også med til at opfange alt der støv og evt smuds som befinder sig i luften omkring dig. 

Når vores huden i vores ører vokser ud ad, vil der automatisk blive trukket ørevoks længere af øret, hvilket også kan forårsage propper i ørerne, hvis det ikke fjernes en gang imellem.

Hvilke bivirkninger er der ved ørevoks som blokerer øregangene?

Ved en blokering af øregangene vil der være enkelte former for bivirkninger, som man kan tage højde for, hvis man har mistanke om en blokering af øregangene.

 • Nedsat hørelse
 • Trykken for ørerne
 • Kløe i ørerne 
 • En fornemmelse af en prop i øret
 • Susen for øret
 • Hovedpine
 • Mulighed for let svimmelhed

I nogle enkelte tilfælde, men meget sjældent, kan blokeringen have en effekt, som giver patienterne kronisk hoste. Dette kaldes også for “Arnolds refleks”, men ses meget sjældent.

Fjernelse af ørevoks og ørepropper hurtigt og effektivt

Ved brug af denne pakke vil du kunne fjerne næsten alle propper og problemer med tilvækst af ørevoks i øret. Pakken indeholder både en ørespray, som er med til at blødgøre ørevoksen og en øresprøjte, som vil kunne fjerne ørevoksen efter blødgørelsen. Lad sprayen side i 20-60 minutter, hvorefter du benytter dig af sprøjten. Der er op til 10 behandlinger i pakken.

Efter eventuelt fjernelse af proppen, bør man blot benytte sig af sprayen, som hjælper med at 

Propper i ørerne

Mange danskere har nok prøver det, og har haft følelsen af en prop i øret. Det kan føles forskelligt fra person til person, men kan nemmest samlingens med når et fly letter eller lander, hvor trykket i ørerne bliver øget.

Propperne kan både give en følelse af en form for blokering, som ikke blot kan fjernes med lillefingeren, men også en form for trykudligning med næsen.
Hvis man putter ting ind i ørerne, vil det kunne øge sandsynligheden for prop i øret, dette kunne være ting som ørepropper og vatpinde.

Hvordan fjerner jeg en ørevoks prop i øret?

For at fjerne dine propper i ørerne vil det anbefales at lade et ørevoks blødgørende produkt ligge i nogle minutter i det enkelte eller begge ører. Herefter vil du gå nogle timer og mærke efter om proppen aftager. Hvis ikke bør du indføre produktet igen. Hvis proppen ikke aftager, bør du opsøge læge, som vil fjerne det lokalt. Herefter vil det være optimalt at benytte sig af en øresprøjte, som kan hjælpe med at skubbe ørevoksen fri og ud af øret. 
Vi anbefaler denne sprøjte, som skyller øret skånsomt, men hjælper på at fjerne propper. 

Ved anvendelse bør man:

 • Bruge ca. 37°C varmt vand.
 • Indsæt forsigtigt spidsen på øreskylderen – Ca. 2-3 mm ind i øret.
 • Sprøjt langsomt vandet ind i øret med stabilt tryk.
 • Rense øresprøjten med varmt sæbevand. Ved slemme tilfælde skal øresprøjten desinficeres i en gryde med kogende vand.

Lad vær med at stikke noget i øret

Det kan være fristende at stikke både lillefinger og vatpind direkte ind i øret, for at få fjernet det yderste voks eller køle. Dog er dette bare med til at gøre problem værre. Hver eneste gang man fjerner ørevoksen, vil mængden og produktion af voks være hurtige og stige. 

Ved brug af vatpind, vil du blot fjerne det yderste ørevoks og skubbe det længere ind i øret. Det samme gælder de nye smarte dreje vatpinde, som sælges overalt på nettet. Dette er hovedårsagen til at mange får propper i ørerne. Man risikere at tilstoppe øregangen og dermed høre med samme lyd, som hvis man holder sig for ørerne. I de værste tilfælde, vil mængden af voks og irritation være med til at give ørebetændelse og smerter inde i øregangene.

Ved brug af ørepropper, høreapparat eller EarPods vil du være mere tilbøjelig til at lukke øregangene. Da øret ikke får fri passage. Dermed presser man ørevoksen ind i øret og øger chancen for propper i ørerne.
Folk kan også finde på at tage temperatur i øret, her bør du kun tage med de elektroniske øretermometer

Når man ser en person med meget voks længst inde i øregangene, skyldes det ofte brugen af vatpinde, eller andre former for ting man stikker ind i ørerne.

Hvordan renser man ører på en baby?

For at rense øre på en baby, skal man være meget rolig og varsom. Man bør derfor være forsigtig, når man vil fjerne ørevoksen.

Man kan benytte sig af saltvand inde i ørerne og lade det ligge i ørerne i et øjeblik. Dette er med til at løsne ørevoksen. Derefter kan man benytte babyvatpinde, som er designet til at passe på øret.

Rens øre uden at bruge vatpind

Hvordan renser man ørerne uden at benytte sig af en vatpind? Dette er det helt store spørgsmål. Det bedste svar er at benytte sig af blødgørende midler, samt fjerne det ørevoks, som er synligt. Ellers bør man lade øret være. Dog vil de blødgørende midler fjerne ørevoksen, som sidder længere inde mod trommehinden.

Brug ørespray til blødgøring af ørevoks

Det bedste du kan gøre for dine øre og for propper og kløe i øret, er at benytte sig af en god ørespray eller olie. Her findes der flere på markedet, som kan hjælpe på dette. Dog kan de have forskellige ekstra funktioner. Hvis man gerne vil bruge en ørespray, som hjælper på at genoprette og vedligeholde ørets naturlige rengøringsmaskine, kan man benytte sig af denne ørespray. Den er med til at smøre øret og holde øret sundt og frit for for meget ørevoks. 

Man skal påføre sprayen eller olien i begge ører en gang om ugen. Det er vigtigt at lade væsken blive i øret, så sprayen kan få lov at gøre sit arbejde. Den bekæmper dermed risikoen for at få ørevokspropper og blødgøre øregangen og gør øret nemmere selv kan komme af med voksen.

Dermed bekæmper øresprayen og olien både ørevoks og hudtørring i øret.

Ørevoks video

Har du problemer med hørelsen, og har fjernet alt den ørevoks, som har kunne forringe din hørelse. Bør du opsøge en ørelæge eller audiolog, som kan teste din hørelse. Hvis du ønsker en gratis høretest, kan du blot bestille en ved at gå tilbage til startsiden.