Lytmere.dk logo

Sådan fjerner du bedst ørevoks og propper i ørene

Ørevoks dannes hos os alle for at beskytte øret mod bakterier, snavs og andre fremmedlegemer. Det forhindrer også, at øregangen udtørrer. Ørevoks består af keratin, som er det samme protein, der danner hår og negle. Det indeholder også kolesterol og fedtsyrer, som er en naturlig del af huden.

Når ørevoks sætter sig fast, kan det forårsage en blokering i øregangen. Dette kan føre til hørelse, tinnitus, øresmerter og infektion. Hvis du tror, at du har en blokering, bør du gå til din læge eller audiolog. De vil være i stand til at diagnosticere problemet og anbefale det bedste behandlingsforløb.

Fjernelse af ørevoks og ørepropper hurtigt og effektivt

For at fjerne dine propper i ørerne vil det anbefales at lade et ørevoks blødgørende produkt ligge i nogle minutter i det enkelte eller begge ører. Herefter vil du gå nogle timer og mærke efter om proppen aftager. Hvis ikke, bør du indføre produktet igen. Hvis proppen ikke aftager, bør du opsøge læge, som vil fjerne det lokalt. 

Nedenfor finder du nogle af de bedste produkter på markedet til at fjerne ørevoks og ørevokspropper hurtigt og effektivt:

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Remo-wax olie ørespray

#Forebyggende renser

Anvendelse
Indsæt ørespray hovedet i starten af øregangen og giv øret 1 til 2 sprøjt, og lad olien være i øregangen i få minutter. Lad derefter olien glide ud af øret og tør det yderste med et stykke papir.

Vaxol ørespray

#Opløsning af ørevoks

Sprøjt direkte ind i øregangen og lad sprayens indhold være i øregangen, mens man holder hovedet på skrå eller ligger ned. Lad derefter væsken glide ud af øret og tør det yderste af øret med et stykke papir. 

ørespray og øresprøjte

Remo-wax ørespray med øresprøjte

#Bedste pakke

Ved brug af denne pakke vil du kunne fjerne næsten alle propper og problemer med tilvækst af ørevoks i øret. Denne ørespray skal sprayes i begge ører og skylles derefter ud igen med øresprøjten. Sprayen skal have lov at virke i 20 – 60 sekunder før det skylles ud.

Fjern prop i øret med saltvand

Saltvandsspray til prop i øret er en effektiv måde at fjerne propper på. Saltvandssprayen opløser ørevoks, og frigøre det fra øregangen. Hvis man ønsker at bruge et alternativ til de andre produkter, i form af spray og olie, kan man benytte sig af en saltvandsspray til ørerne. Her kan vi anbefale at man køber en af apotekernes egne eller EARinse. Når man anvender saltvandsspray  bør man være opmærksom på at der kan gå lidt tid før man vil kunne se effekten. Dette er dog normalt ikke noget problem, da man oftest kan have denne spray med sig. På den måde vil problemet med propper i ørerne blive løst på ingen tid.

Orifarm EARinse ørespray

#Bedste saltvandsspray

Ved brug af saltvands ørespray, skal du bruge 1-2 sprøjt direkte ind i øregangen. Lade saltvandet opløse og rense øregangen i få minutter. Efterfølgende skal du tørre det yderste af øret med et stykke papir.

saltvandsspray til ørevoks

Apotekets Ørespray Saltvand Neutral

#Billigste saltvandsspray

Ved at indføre spidsen så langs ind øret tillader og trykke på sprayen, vil du mærke hurtige resultater og fremgang med ørevoksen. Denne saltvands ørespray kan anvendes 1-2 gange dagligt ved særlige behov og ellers normalt 2-3 gange i ugen. 

Hvordan fjerner man en ørevoks prop i øret?

For at fjerne dine propper i ørerne vil det anbefales at lade et ørevoks blødgørende produkt ligge i nogle minutter i det enkelte eller begge ører. Herefter vil du gå nogle timer og mærke efter om proppen aftager. Hvis ikke bør du indføre produktet igen. Hvis proppen ikke aftager, bør du opsøge læge, som vil fjerne det lokalt. Herefter vil det være optimalt at benytte sig af en øresprøjte, som kan hjælpe med at skubbe ørevoksen fri og ud af øret. 

Ved anvendelse bør man:

 • Bruge ca. 37°C varmt vand.
 • Indsæt forsigtigt spidsen på øreskylderen – Ca. 2-3 mm ind i øret.
 • Sprøjt langsomt vandet ind i øret med stabilt tryk.
 • Rense øresprøjten med varmt sæbevand. Ved slemme tilfælde skal øresprøjten desinficeres i en gryde med kogende vand.

Hvordan renser man ører på en baby?

For at rense øre på en baby, skal man være meget rolig og varsom. Man bør derfor være forsigtig, når man vil fjerne ørevoksen.

Man kan benytte sig af saltvand inde i ørerne og lade det ligge i ørerne i et øjeblik. Dette er med til at løsne ørevoksen. Derefter kan man benytte babyvatpinde, som er designet til at passe på øret.

babyvatpinde

Hvilke bivirkninger er der ved ørevoks som blokerer øregangene?

Ved en blokering af øregangene vil der være enkelte former for bivirkninger, som man kan tage højde for, hvis man har mistanke om en blokering af øregangene.

 • Nedsat hørelse
 • Trykken for ørerne
 • Kløe i ørerne 
 • En fornemmelse af en prop i øret
 • Susen for øret
 • Hovedpine
 • Mulighed for let svimmelhed

I nogle enkelte tilfælde, men meget sjældent, kan blokeringen have en effekt, som giver patienterne kronisk hoste. Dette kaldes også for “Arnolds refleks”, men ses meget sjældent.

fjern ørevoks
Ørevoks er en del af kroppens naturlige immunforsvar og forsvarer dine ører.

Lad vær med at stikke noget i øret

Det kan være fristende at stikke både lillefinger og vatpind direkte ind i øret, for at få fjernet det yderste voks eller køle. Dog er dette bare med til at gøre problem værre. Hver eneste gang man fjerner ørevoksen, vil mængden og produktion af voks være hurtige og stige. 

Ved brug af vatpind, vil du blot fjerne det yderste ørevoks og skubbe det længere ind i øret. Det samme gælder de nye smarte dreje vatpinde, som sælges overalt på nettet. Dette er hovedårsagen til at mange får propper i ørerne. Man risikere at tilstoppe øregangen og dermed høre med samme lyd, som hvis man holder sig for ørerne. I de værste tilfælde, vil mængden af voks og irritation være med til at give ørebetændelse og smerter inde i øregangene.

Ved brug af ørepropper, høreapparat eller EarPods vil du være mere tilbøjelig til at lukke øregangene. Da øret ikke får fri passage. Dermed presser man ørevoksen ind i øret og øger chancen for propper i ørerne.
Folk kan også finde på at tage temperatur i øret, her bør du kun tage med de elektroniske øretermometer

Når man ser en person med meget voks længst inde i øregangene, skyldes det ofte brugen af vatpinde, eller andre former for ting man stikker ind i ørerne. Det kan give en let fornemmelse, når man benytter vatpinde. Ørevoks dannes blot mere, jo mere man renser ens øregange.

Rens øre uden at bruge vatpind

Hvordan renser man ørerne uden at benytte sig af en vatpind? Dette er det helt store spørgsmål. Det bedste svar er at benytte sig af blødgørende midler, samt fjerne ørevoks med den rigtige type ørerenser. Ellers bør man lade øret være. Dog vil de blødgørende midler fjerne ørevoksen, som sidder længere inde mod trommehinden. Den sundeste måde at fjerne ørevoks er ved at bruge ørespray. Man kan blot holde hele øregangen sund ved at lade øret cirkulere sig selv, og blot fjerne synligt ørevoks i det ydre øre. Øret opfanger støv, da ørevoksen har et beskyttende lag, som er med til at holde øret rent. og skubber selv små klumper ud, når ørevoksen, i øregangen er for stor.

Fjerner man ørevoks ved hjælp af vatpinde, kan man danne propper, da man skubber ørevoksen. Hvis man vil rense ører uden af ende med propper af ørevoks inde i øret, bør man fjerne propperne ved hjælp af andre midler. Huden i øregangen er selv rensende og danner selv nye hudceller, som er med til at holde ørerne rene. Hvis man har svært ved at udligne trykket i en af ørene, kan det i sjældne tilfælde være at øregangen er blokeret at ørevoks.

Har du problemer med hørelsen, og har fjernet alt den ørevoks, som har kunne forringe din hørelse. Bør du opsøge en ørelæge eller audiolog, som kan teste din hørelse. Hvis du ønsker en gratis høretest, kan du blot bestille en ved at gå tilbage til startsiden.

Brug ørespray til opløsning og blødgøring af ørevoks

Det bedste du kan gøre for dine øre og for propper og kløe i øret, er at benytte sig af en god ørespray eller olie. Her findes der flere på markedet, som kan hjælpe på dette. Dog kan de have forskellige ekstra funktioner. Hvis man gerne vil bruge en ørespray, som hjælper på at genoprette og vedligeholde ørets naturlige rengøringsmaskine, kan man benytte sig af denne ørespray. Den er med til at smøre øret og holde øret sundt og frit for for meget ørevoks. 

Man skal påføre sprayen eller olien i begge ører en gang om ugen. Det er vigtigt at lade væsken blive i øret, så sprayen kan få lov at gøre sit arbejde. Den bekæmper dermed risikoen for at få ørevokspropper og blødgøre øregangen og gør øret nemmere selv kan komme af med voksen.

Dermed bekæmper øresprayen og olien både ørevoks og hudtørring i øret.

Propper i ørerne

Mange danskere har nok prøver det, og har haft følelsen af en prop i øret. Det kan føles forskelligt fra person til person, men kan nemmest samlingens med når et fly letter eller lander, hvor trykket i ørerne bliver øget.

Propperne kan både give en følelse af en form for blokering, som ikke blot kan fjernes med lillefingeren, men også en form for trykudligning med næsen.
Hvis man putter ting ind i ørerne, vil det kunne øge sandsynligheden for prop i øret, dette kunne være ting som ørepropper og vatpinde.

Hvorfor får man ørevoks?

Ørevoks er en naturlig del af kroppens måde at sørge for at øregangene er smurte og renser sig selv. Det er kun i den yderste tredjedel af øregangen, hvor ørevoksen forekommer ved hjælp af små kirtler i huden. Ørevoksen er med til at beskytte mod svamp, insekter og bakterier i øerne. Den gullige voks kan betegnes som mundens spyt, næsens næsehår og bussemænd samt øjnenes øjenvipper, samt øjenbryn. Det hele er til for at, beskytte os mod infektioner og andre problemer.

Der findes to former for ørevoks. Enten er voksen helt tør, eller mere fugtigt og vådt. I Europa og Afrikaer det primært den våde og fugtige form for ørevoks, som vi oplever. Mens man i Amerika og Østasien mest får det hårde og tørre ørevoks.

Ørevoksen er også med til at opfange alt det støv og evt smuds som befinder sig i luften omkring dig. 

Når vores huden i vores ører vokser ud ad, vil der automatisk blive trukket ørevoks længere af øret, hvilket også kan forårsage propper i ørerne, hvis det ikke fjernes en gang imellem.

Når ørevoksen har ophobet sig, begynder den at vandre ud af øregangen af sig selv. Det er derfor, at du nogle gange kan se ørevoks på din hovedpude om morgenen. Ørevoksen vil efterhånden komme ud af øret, men nogle gange kan den sidde fast. Når det sker, kan det forårsage en blokering i øregangen.

Hvordan springer man en prop i øret?

Den nemmeste måde at springe en prop i øret på, er ved at tage et varmt bad. Dette vil hjælpe prop til at blive opløst, og det vil gøre det nemmere for dig at fjerne den. Du kan også forsøge at bruge en ren finger til at nå prop, men vær forsigtig så du ikke skader din øre. Hvis du ikke kan fjerne prop selv, kan du kontakte din læge eller øre-næse-halslægen. Forsøg også at bruge blødgørende ørevoksmidler, som kan hjælpe med at frigøre noget af ørevoksen. Derved kan man nemmere frigøre det, og eventuelt benytte en øresprøjte, som skal bruges med lunkent vand.

Hvilke bivirkninger er der ved ørevoks som blokerer øregangene?

Ved en blokering af øregangene vil der være enkelte former for bivirkninger, som man kan tage højde for, hvis man har mistanke om en blokering af øregangene.

 • Nedsat hørelse
 • Trykken for ørerne
 • Kløe i ørerne 
 • En fornemmelse af en prop i øret
 • Susen for øret
 • Hovedpine
 • Mulighed for let svimmelhed

I nogle enkelte tilfælde, men meget sjældent, kan blokeringen have en effekt, som giver patienterne kronisk hoste. Dette kaldes også for “Arnolds refleks”, men ses meget sjældent.

Prop i øret giver nedsat hørelse og hænger tit sammen med forkølelse

Ved at have en prop i øret bliver lyden fra omgivelserne nedsænket, og man kan derfor ikke høre lyden så godt. Det er derfor vigtigt at fjerne proppen, hvis man vil have fuld hørelse igen. Propper i ørerne er ofte et resultat af forkølelse, men kan også forekomme efter svømning eller ved brug af ørepropper. Propper i ørerne kan være meget irriterende, og det er derfor vigtigt at få dem fjernet hurtigst muligt.

Hvis du har en prop i øret, kan det være en god idé at tage et varmt bad, da dette kan hjælpe til at opløse proppen. Du kan også forsøge at få fat i proppen med en ren finger, men vær forsigtig, så du ikke skader din øre. Hvis du ikke selv kan fjerne proppen, kan du kontakte din læge eller øre-næse-halslægen.

Prop i øret kan give smerte

Propper i ørene kan give smerte, nedsat hørelse og irriterende. Det er derfor vigtigt at få dem fjernet hurtigst muligt. Hvis du har en prop i øret, kan det være en god idé at gøre noget ved problemet, så hurtigt som muligt. Hvis smerten forringes fra dag til dag, bør man hurtigst muligt opsøge læge, for at få taget hånd om problemet. Det kan give betændelse kan forårsage en øreinfektion i øregangen.

Susen og hyletone fra propper i ørerne

For mange mennesker kan man opleve at du vil kunne opleve både susen og hyletoner i ørerne, når man har propper i ørerne. Dette kan være meget irriterende, og det er derfor vigtigt at bekæmpe problemet hurtigst muligt. Du vil selv kunne frigøre noget af ørevoksen ved hjælp af ørespray eller øreolie, så ørevoksen vil blive opløst. Dog kan problemet blevet så stort at man kontakter sin øre-næse-halslæge.

Tør ørevoks i ørerne

Hvis du har trøske i øret, er det vigtigt at søge lægehjælp så hurtigt som muligt. Dette skyldes, at infektionen kan forårsage smerte og irritation. I nogle tilfælde kan trøske også føre til høretab. Hvis du har symptomer på trøske i øret, bør du søge læge eller øre, næse- halslæge. Dit øre kan ophobe støv, som fjerner den beskyttende funktion, som øret selv danner i form af voks. Hvis ørevoksen har en grålig farve, bør du kontakte din læge.